Kololo Game Reserve is van 1 t/m 14 november gastheer van Dutch UAS, het Nederlandse studententeam dat een onbemand vliegtuigmodel ontwikkelt. Met dit model kan vanuit de lucht hulp geboden worden om de neushoorn te beschermen tegen stroperij.

Neushoornstroperij
Neushoornstroperij is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ramp van ongekende omvang. De enorme toename van slachtingen wordt o.a. veroorzaakt door het idee (in met name Zuidoost Azië) dat de tot poeder vermalen hoorn van de neushoorn een genezende werking zou hebben en werkt als afrodisiac. Werden er in 2007 in totaal 14 neushoorns gedood, nu gaat het om 3 per dag. Gevolg is dat de neushoorn over 10 jaar is uitgestorven. Voor stropers is het een zeer lucratieve handel: één kilo neushoornpoeder levert $ 70.000,- op, een hoorn kan wel tot 10 kilo wegen!

Neushoornpopulatie
De grootste populatie neushoorns leeft in Zuid-Afrika, met name in het Krugerpark, een gebied zo groot als België. Vanuit vooral Mozambique komen stropers de grens over om hun slag te slaan en gezien de immense afmetingen van het park is het bijna onmogelijk om met de beschikbare rangers voldoende bescherming te bieden.

Dutch UAS
Dutch UAS (Unmanned Aerial Solutions) is een groep van 8 ambitieuze studenten, onder leiding van Kitso Epema, die zich het lot van de neushoorn aantrekt. Zij willen helpen de stroperij tegen te gaan en hebben een onbemand vliegtuig ontwikkeld dat vanuit de lucht de ranger helpt bij het opsporen van stropers. De locatiegegevens van de stropers zijn direct beschikbaar voor de rangers die daardoor snel en adequaat actie kunnen ondernemen.

UAV Wildlife Conservation Challenge
Deze studenten van de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam hebben zich ingeschreven voor de Wildlife Conservation UAV Challenge (www.wcuavc.com). In een wedstrijd met 90 andere teams uit de hele wereld wordt er in een gesimuleerde wildlifeomgeving gestreden om de trofee voor het best ontwikkelde en best werkende vliegtuigmodel. Het doel van de wedstrijd is het stimuleren van “open source” en het delen van innovaties op het gebied van Wildlife Conservation in een vriendschappelijke, competitieve sfeer. Het team ligt volop in de wedstrijd: de eerste challenge deadlines zijn inmiddels gehaald.

Testfase in Kololo Game Reserve
De eerste testen met het onbemande vliegtuig zijn uitgevoerd in Safari Park Beekse Bergen. Het team gaat het proefmodel in de praktijk testen, met in het wild levende neushoorns. Van 1 tot en met 14 november is het team hiervoor te gast bij Kololo Game Reserve in Zuid-Afrika. Kololo Game Reserve is mede-eigenaar van het naastgelegen park Welgevonden, een Big 5 reserve van 40.000 ha. met een grote populatie neushoorns. Op Kololo zelf is geen neushoorn of ander gevaarlijk wild aanwezig, maar wel ander Afrikaans wild zoals wildebeest, giraffen, kudu’s, impala’s, zebra’s. De eigenaar van Kololo Game Reserve, Ton Jansen uit Gouda, is zeer begaan met het lot van de neushoorn en heeft het team daarom een verblijf aangeboden op Kololo. De Kololo rangers leveren een belangrijke bijdrage aan het project: door hun kennis en ervaring uit te wisselen leren ze het team alles over de bush, de dieren en de natuurlijke omstandigheden. Deze waardevolle interactie draagt veel bij aan het slagen van de test. Vanuit het Kololo tentenkamp kan het team veilig hun project opzetten en testen om vervolgens via de eigen toegangspoort naar Welgevonden de testen met echte neushoorns uit te gaan voeren.

Kololo Game Reserve
Kololo Game Reserve is een wildpark met Nederlandse eigenaren en Zuid-Afrikaans management. Het park ligt in de provincie Limpopo, in het Waterberg natuurgebied. De eigenaren van Kololo, Ton en Yvonne Jansen uit Gouda, streven ernaar hun gasten een onovertroffen wildlife ervaring te bieden en tegelijkertijd de Afrikaanse leefwijze te ondersteunen door de gemeenschap kansen te geven en de omgeving te beschermen. Kololo is een 4-sterren lodge en is “Fair Trade” gekwalificeerd.
www.kololo.nl
www.helpdeneushoorn.nl