Overcoming poverty is not a gesture of charity. It is an act of justice. It is the protection of a fundamental human right, the right to dignity and a decent life . . . – Nelson Mandela

Nelson Mandela heeft zijn leven gewijd aan een vrij, democratisch Zuid-Afrika waar iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. Zijn inzet was vooral gericht op educatie: Education is the most powerful weapon you can use to change the world.

In OOG VOOR AFRIKA 02-2018 verkrijgbaar vanaf 13 juli, gewijd aan het Zuid-Afrika van Nelson Mandela hebben wij daarom – samen met onze adverteerders – een aantal goede doelen uitgezocht die opkomen voor educatie aan hen die niet altijd gehoord worden.

Stichting Bobbi Bear kwam op ons pad door de inspanningen van de Amersfoortse Brigitte Wendelgelst die zich het lot aantrok van de stichting die kinderen in Zuid-Afrika die seksueel misbruikt zijn aantrekt. Door het toenemende aantal misbruikte kinderen kon de stichting bijna de kosten voor hun onderhoud niet meer dragen. Brigitte kwam via crowdfunding te hulp.

Operation Bobbi Bear is gevestigd in Zuid Afrika, en opereert in de provincie Kwazulu-Natal, nabij Durban. Oprichter en CEO is Jackie Branfield, die in 2017 de World of Children’s Protection Award won. Zij houdt zich al ruim 20 jaar bezig met redden, opvangen en begeleiden van seksueel misbruikte kinderen.

De Bobbi Bear is een knuffelbeer, die niet alleen symbool staat voor de organisatie, maar ook daadwerkelijk een niet bedreigend middel is om kinderen te helpen over hun (seksueel) misbruik te  praten. De kinderen krijgen, nadat zij uit hun onveilige en gevaarlijke thuissituatie zijn gehaald, deze beer in hun armen. De beer ondersteunt de kinderen verder gedurende het traject dat het kind ingaat met Bobbi Bear. Operation Bobbi Bear zorgt niet alleen voor redding, opvang en begeleiding van de kinderen, maar onderzoekt ook de mogelijkheden tot een rechtszaak. Daar krijgt het misbruikte kind een stem, en dat is wat Bobbi Bear beoogt. Middels Child Safety Officers proberen zij niet alleen (seksueel) misbruikte kinderen op te sporen, maar ook een bewustwordingsproces op gang te brengen binnen de lokale gemeenschap over de impact van (seksueel) misbruik.

Daarnaast doet Bobbi Bear ook nog aan HIV/Aids preventie en interventie. De medicijnen om de kans op HIV/AIDS te verkleinen, moet binnen uiterlijk 72 uur in het lichaam van kind terechtkomen. Om in aanmerking te komen voor deze medicijnen, en om aangifte te kunnen doen, is het dus nodig snel duidelijk te krijgen wat de er is gebeurd met het kind.

Een verklaring van zulke jonge en getraumatiseerde kinderen opnemen is vaak heel belastend. Zij kunnen bijna niet uit hun mond krijgen welke handelingen er met hen zijn verricht en welke private delen daarbij waren betrokken.

Daarom is de Bobbi Bear ontwikkeld. De beren worden speciaal gemaakt, en dienen jaren mee te gaan, omdat zij daadwerkelijk als verklaring van het kind worden meegenomen in de rechtszaak, die soms wel vier jaar duurt.

Operation Bobbi Bear wordt in Nederland gesteund door Brigitte Wendelgelst. https://foodforbobbibear.com/ en http://bobbibear.org.za/