Gemak dient de mens en in dit geval zorgt Thuisvaccinatie.nl voor veel gemak. Als je van hun service gebruikmaakt, hoef je niet meer te wachten bij een vaccinatiecentrum in de buurt, maar komt een arts van Thuisvaccinatie.nl bij je thuis. Zelfs in de avonduren of in het weekend. Je reisvaccinaties halen was nog nooit zo eenvoudig. Wij vroegen Siu-Fung Chan naar de achtergronden en voordelen van dit in onze ogen briljante concept.

Dit moet een gat in de markt zijn? Een afspraak en je hele gezin wordt thuis ingeënt. Hoe is dit idee ontstaan?
“Het idee is in 2006 ontstaan toen er steeds meer mensen via het internet gingen kopen en ook hun reizen via internet gingen vastleggen. Het uitzoeken en regelen van de benodigde reisvaccinaties hoort bij het voorbereiden van een reis. Traditioneel begint deze voorbereiding met een gesprek op het reisbureau. Waarom dan niet ook een afspraak maken voor een goed gesprek over reisvaccinaties? Als je online shopt, worden de bestelde artikelen thuisbezorgd. Waarom zouden we dat niet ook doen met reisvaccinaties, inclusief een arts die ze bij je thuis komt zetten?”

Als prijsbewuste Nederlanders willen we natuurlijk weten of we dan duurder uit zijn dan bij een vaccinatiecentrum.
“De tarieven bij Thuisvaccinatie zijn marktconform. De consumentenbond heeft een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er grote verschillen in prijzen zijn. Als we het onderzoek van de consumentenbond als uitgangspunt nemen, liggen onze tarieven rond het landelijk gemiddelde. Onze klanten betalen dus niets extra voor de service van een arts aan huis.”

Zijn de kosten voor injecties te declareren bij je zorg- of reisverzekering?
“Dat is een hele goede vraag. Bijna veertig procent van de mensen vergeet de kosten van de reisvaccinaties bij de zorgverzekeraar te declareren. Vaak weten deze mensen niet eens dat ze deze kosten gewoon mogen declareren. Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden de vaccinaties vanuit de aanvullende verzekering. Op onze website thuisvaccinatie.nl kun je eenvoudig checken hoeveel je vergoed krijgt.”

Het is soms lastig om precies te weten welke injecties je moet hebben voor je naar een bepaald land gaat. En of injecties nog geldig zijn. Adviseren jullie daar ook in?
“Jazeker. Dat advies is van uitermate groot belang. Je kunt op diverse websites zien welke vaccinaties er over het algemeen voor een bepaald land worden geadviseerd. Dit advies heeft meestal betrekking op een gemiddeld (gezonde) mens. Een persoonsgebonden vaccinatieadvies is en blijft echter maatwerk. Het uiteindelijke vaccinatieadvies hangt van veel zaken af. Zo spelen de
vaccinaties die je eerder hebt gehad een rol. Maar ook medicijngebruik, allergieën, geplande activiteiten tijdens je reis, de periode waarin je vertrekt, verblijfsduur, al dan niet in aanraking komen met wilde dieren, etc., zijn bepalend voor het vaccinatieadvies. Kortom, het is zeer belangrijk om je goed te laten adviseren en daar helpen we jou graag bij.”

Wat is de ‘populairste’ injectie en welke wordt het vaakst vergeten?
“Voor vrijwel alle landen buiten Europa, Amerika, Japan en Australië/Nieuw-Zeeland worden het hepatitis A en DTP vaccin aangeraden. Het DTP vaccin beschermt tegen Difterie, Tetanus en Polio.
Dit vaccin zit in het Rijksvaccinatieprogramma; vrijwel alle kinderen krijgen deze inenting. Maar wat veel mensen niet weten, is dat dit vaccin alleen beschermt tot achttien jaar. Dus na je achttiende ben je niet meer beschermd tegen deze ernstige infectieziekten.”

We bekennen. Ons vaccinatieboekje is niet meer up-to-date. Hoe lang voor onze reis moeten we een afspraak maken?
“Het liefst zo vroeg mogelijk, want hoe eerder je gevaccineerd bent, hoe meer tijd je lichaam heeft om anti-stoffen aan te maken. In de praktijk zien we dat mensen zich gemiddeld twee maanden voor vertrek laten inenten. Via onze website kun je zien welke vaccinaties er aangeraden worden voor je bestemming. Vervolgens kun je direct een afspraak maken voor vaccinatie aan huis.”
www.thuisvaccinatie.nl

Tekst: Marjolein Westerterp