Drie keer raden lieve mensen: in Zuid-Afrika vliegt tijd voorbij. De onderzoeksperiode zelf wordt volgens de afstudeerplanning vanuit school over drie weken alweer afgerond. Dit betekent dat dan de lessen eindigen en de data-analyse kan beginnen. Aansluitend wordt het rapport getypt et violà! Het onderzoek is af. Heel makkelijk gezegd, minder makkelijk gedaan natuurlijk. Ik ga meer tijd “achter de schermen” doorbrengen en me met mijn laptop terugtrekken om het uiteindelijk een mooi rapport te maken. HP@Creche Dubbele gevoelens! Nog maar drie weken! In mijn tweewekelijkse gesprek met George, Operational Manager van de Health Promoters heb ik de planning gedeeld. Mijn werkzaamheden zullen op een lager pitje komen te staan, maar ik voel me hier nog niet helemaal tevreden over. Ik wil nog wat doen! Ook ben ik tot nu toe alleen nog maar in het centrum in Langa, en het “hoofdkwartier” in Khayelitsha geweest. Op de planning staat een tour langs alle centra die de Health Promoters momenteel hebben. Daarnaast is er een nieuw project gestart: Health Promoters@Creche. Wat uitleg: De Health Promoters hebben hun werk ingedeeld in verschillende programma’s: HP@School, HP@Work, HP@Church en nu dus HP@Creche. Deze programma’s staan voor de plekken waar de HP werkzaam zijn (klinkt logisch!). Op al deze locaties worden Health Promoters opgeleid om hun kennis weer te verspreiden, aangepast op die locatie. Zo krijgen ouders van kinderen op basisscholen bij het HP@School programma les over hygiëne, ontwikkeling van je lijf enzovoort, en wordt de preek van de dominee wat ingekort om te spreken over safe sex. Door de kinderen op de basisscholen zo vroeg mogelijk al deze dingen te leren, dragen ze de informatie de rest van hun leven mee en wordt de missie van de HP nagejaagd: het preventief handelen tegen ziektes en te weinig kennis over hygiëne.

George heeft me uitgenodigd om bij het nieuwe programma van de HP@Creche te gaan kijken. Hier worden medewerksters bij kinderdagverblijven opgeleid over de ontwikkeling van kinderen en hygiënisch te werk gaan. Ik heb inmiddels met eigen ogen mogen zien dat het werk van de Health Promoter ZO veel meer inhoudt dan alleen lesgeven. Als Health Promoter ben je een sociaal werker. Mensen leren je kennen, je verbindt, je bent een vertrouwenspersoon, je luistert, je zoekt oplossingen, je organiseert en je werkt samen. Met Mamakopo loop ik af en toe door Langa en het is ongelooflijk hoe veel mensen ze tegenkomt, ontmoet en aanspreekt. Alle sociaal werkers kennen elkaar en Mamakopo wordt bijna dagelijks uitgenodigd om op een andere school of locatie te komen kijken om daar te helpen. Het is ongelooflijk hoeveel behoefte er is. Dit geldt ook voor de HP@Creche. De mensen die in de creches werken kunnen conclusies trekken uit het observeren van het gedrag van de kinderen. De Health Promoters kunnen hen hierbij ondersteunen en ze informatie geven over “Early Childhood Development”. Hoe dit precies in zijn werk gaat, hoop ik nog mee te maken!

Skilltraining volgens motiverende gespreksvoering
Het Social Work gedeelte van mijn opleiding pas ik toe door de lessen in te delen in groepslessen en one-on-one “counseling”. De groepslessen zijn ontzettend leuk om te doen, maar de individuele gesprekken slaan meer op waar ik voor word opgeleid. Ook kan ik hier de methodiek die ik aan het toetsen ben: motiverende gespreksvoering, beter toepassen. Zo kom ik erachter dat het zoeken naar een baan, niet zomaar het zoeken naar een baan is. Ik bedoel daarmee het volgende: zoals ik eerder heb verteld hebben de meeste jongens er geen makkelijk leven op zitten. Ik vraag nooit in detail naar een hele levensloop, maar aan de hand van de gesprekken kom ik wel achter de achterliggende redenen van het niet kunnen vinden van een baan. Bijvoorbeeld een strafblad, problemen in de thuissituatie, het sociale netwerk waar je in zit of problemen met drank en/of drugs. Een “sessie” bereid ik voor door misschien drie of vier vragen of onderwerpen op te stellen die ik in ieder geval wil aansnijden, de rest loopt zoals het gesprek loopt. Dit is wat ik het leukste vind aan het werk. Ik leer via de jongens beetje bij beetje het leven in Zuid-Afrika te begrijpen en het “flowt” als vanzelf. Ik heb er erg veel plezier in. Ik merk ook dat de kennis die ik te bieden heb, ze in kleine stapjes ondersteunt om verder te komen. Daarnaast wordt het me in dank afgenomen dat er iemand is die hun verhaal aanhoort, luistert om samen tot oplossingen te komen. Materialen Even wennen in Zuid-Afrika: De aanwezigheid van een pen is niet vanzelfsprekend. Als je zelf niets meeneemt, is de kans klein dat je het in het centrum zult krijgen. Geen enkel papiertje wordt weggegooid. Mensen gebruiken kranten om hun aantekeningen op te maken, dus je moet het wel heel slecht met ze voor hebben wil je halflege papiertjes zomaar weggooien! We moeten het nou eenmaal met een stuk minder doen. Ik merk het in hoe zuinig ik met dingen om ga. In Zuid-Afrika wordt er overigens helemaal niks van waarde weggegooid. En ook al wordt er iets van waarde weggegooid, dan wordt dat door de vele zwervers in de stad zo weer uit de prullenbak of vuilcontainer gehaald. Ook is het zeer normaal om al het eten wat je niet meer op kunt in een doggy bag mee te nemen en buiten weg te geven aan iemand die zich geen eten kan veroorloven. Ik vind het zelf een prima systeem en denk dat de grote hoeveelheden voedsel die in Nederland weggegooid worden, me wel eens zouden kunnen tegenstaan als ik eenmaal terug ben.

Politiek
Ook leer ik het leven in Zuid-Afrika door Mamakopo begrijpen. Ik heb absoluut te maken met een begeleidster die niet stil zit. Mamakopo heeft er wanneer ik haar op kom pikken al een werkdag op zitten (ze doet ook Health Promotion en counseling met taxichauffeurs) en nadat het werk in Langa er op zit drop ik haar af bij het parlement waar ze ook nog actief is. Mamakopo is aangesloten bij de EFF: Economic Freedom Fighters. The ECONOMIC FREEDOM FIGHTERS is a radical and militant economic emancipation movement that brings together revolutionary, fearless, radical, and militant activists, workers’ movements, nongovernmental organisations, community-based organisations and lobby groups under the umbrella of pursuing the struggle for economic emancipation. http://effighters.org.za/about-us/) Via haar kom ik dus ook weer aan mijn portie politieke actualiteiten. Heel erg boeiend en ook dit helpt me om het land beter te begrijpen.

Bezoekjes voorbereiden
Tot slot begint over drie weken een periode met een aaneenschakeling van bezoeken van familie en daarmee iets meer vrije tijd om met hen door te brengen. Ik kan niet wachten om mijn familie de fantastische plekken binnen en buiten Kaapstad te laten zien, want jeeetje, die zijn er. Ik trek enorm naar de bergen toe. Met een kwartier lopen kan ik bovenop Signal Hill staan. Daarnaast rijd ik het liefst in de weekenden naar de vele fantastisch mooie gebieden om Kaapstad. Tot nu toe zijn de botanische tuinen van Kirstenbosch mijn absolute favoriet. Recht achter de Tafelberg bevinden zich deze enorme botanische tuinen met de mooiste planten die ik ooit heb gezien. Daarnaast worden er midden in deze botanische tuinen concerten gegeven, ik heb hier nu twee keer van mogen genieten. Op dit soort momenten ben ik het meest happy dat ik in Zuid-Afrika ben!

Voorlopig stort ik me dus weer op het de trainingen, voor zolang ze nog duren! Ik hoop de komende tijd ook een mooi plan op te kunnen stellen voor de resterende tijd. Volgende keer hier hopelijk meer over!

Tot de volgende!
Hanneke